Guargumi

World of Warcraft blog. Undead Rogue mindennapjai Azeroth földjén. Quel Thalas/EU Veszett Sereg guild.

Friss topikok

Linkblog

HTML

A mocsár avagy miért döcög a szekér

2008.06.15. 09:41 | Sas882 | 2 komment

A cimet loptam, az ismert oldalon jelent meg a hasonló cimű irás, sem irójával, sem a kommentekkel nem foglalkozom, van benne igazság, féligazság, s talán ferditések is, de mindenki másképpen látja a körülötte lévő (wow) világot.
(http://blackravens.net/index.php/2008/06/11/a-mocsar/)

Adott egy guild, nem hc, casual, mert annak alakult, pro guilddé tenni értelmetlen lenne, s nem is lenne az, csak mert úgy hivják a tagok.
A legfrisebb adatok szerint a brigád 101 lvl 70 taggal rendelkezik, ez hatalmas létszám, vidámságra adhat(na) okot, ennyi emberrel belátható időn belül az összes létező raid instát ki lehetne fosztani, ennek ellenére a guild turistáskodni volt Hyjalban, s BT csak képeslapon látta, SWP pedig még ugy sem.
Jelenlegi progress(sic!) szerint SSC ben tart, annak ellenére, hogy TK Void Reaver és Solarian már kinyirva, az előbbi többször is, állitólag farmon, de azért ez barokkos túlzás.

Miért van ez igy?
- 101 fő nem egy valós létszám, benne vannak az altok, ha kicsit túlzok, 40% alt, tehát egy ember nem lehet ott 2x vagy többször
- Teljesen inaktiv, kb. 10%, bár a GM rendszeresen tisztogat, de 70 karakterekkel szemben azért óvatosabb
- 20% nem értekel a pve, csak a pvp, bár itt ütköznek az altokkal, azaz van olyan alt, aki csak pvp tol, pve verekedésekben nem vesz részt.

Nagyvonalakban van tehát 40 harcra fogható ember, elméletileg, de mint a gyakorlat mutatja nincs.
A guild nem tud kiállitani 25 embert egy értelmes progressre, mikor túljelentkezésnek kellene lenni, szóval a sok emos-öncsaló félpro ott áll a kőnél, s tudomásul veszi, hogy képtelen elindulni, mert nincs meg a kivánt létszám, pedig lenne, de nincs.
Ezen nem tud változtatni, keze, de még a lába és szája is megkötve, ugy casual  a guild,nem hc, nem lehet kötelezni senkit, hogy öcsém gyere, mert ezt vállaltad.

A "kemény mag " kitalált már mindent, raider rang, elmegy Karazhan nevű helyre, elviszi magával a lila cuccokat armoryból ismerő egyéneket, ill. elvinné, de nem jönnek, hiába volt heti 3 ilyen vállalkozás, ezek az egyének nem jönnek vagy elmennek 2-3x és utánna annyi, 25 raidre már nincsenek ott.
Nos a félprok (emos-öncsaló) már ezért sem mennek Karazhanba, max a buli és badge kedvéért vagy Attumen lováért.......inkább elmennek 10 ZA ba.

Létezik olyan is, hogy felzárkoztató 25 raid, egy raidnap a héten, azoknak, akiknek kell még a T4 vagy egyébb loot Gruul, Magtheridon, s persze VR, ez ugyan T5, de az emos férprok (öncsaló) már megvan, kinek féléve, kinek csak 1 hónapja.
Nos, az emlitett arcok közül - akikért ez a futam megy - senki vagy kevesen vannak, megkockáztatom 4-5 ember beférne simán, akár hc lilában is, jó indulattal kékben, tudnék ilyeket mutatni az armory-n, a main karakterek közül is, s ráadásul még aktivak is abban az időben, sőt van olyan, aki tankot, healert keres hc akármibe - akkor amikor 20 ember TK kő előtt várja, s az RL nagybetűvel kérdezi ki akar TK ba jönni - s nem jön......lesarkitom, hogy miért.

Elöször is fél, fél mert tapasztalatlan, fél mert egy nulla lenne - ez nem igaz, de tényleg nem lesz top 10 dmg, vagy heal, de kit érdekel - fél, hogy elront valamit.
Másrészt itt alkalmazkodni kell, azt kell tenni, amit a főnök mond  - RL - s ez lehet derogál neki, másrészt homályosak a céljai, lehet nem tudja mit akar, hogy lehet ezt kivitelezni, s lehet az egész nem is érdekli.

Mit lehet tenni?
Az öncsaló (emos) félproknak már semmit, ugysem tudnak uj raidképest karaktert szülni, esetleg elhitetni a fenn emlitett tagokkal, hogy a raid nem az ő rendezvényük, ahova a kezdők azért kellenek, hogy meglegyen a létszám, a loot sem az ő kizárólagos zártkörű rendezvényünk.
Amig nem lesz 30-40 emós öncsaló félpro, addig a szekér döcögni fog, s ezek a félprók (emos öncsaló) függni fognak azoknak a hangulatától, s kedvétől akik megtöltik a létszámot, mert néha úgy gondolják, megnézik, hogy miért is fizetnek.
Addig ezeket - nevezzük plebsnek - el kell viselni, azt, hogy nincs buffos kajája, itala, nincs pénze a robotra, 60% cuccban jön a raidre, képtelen kifutni a VR vagy Solarian orb alól/elől, s azt is, hogy a 23 ig tartó riadről, ő 22 kor lelép, természetesen cseretag nélkül.

Természetesen előjöhet az a verzió is, hogy a félpro (emos öncsaló) miért nem válik pro vá, azaz igazol el, egy ilyen helyről jó messzire, ahol nincs kitéve a galamblelkű, teljesen komolytalan plebs kénye kedvének?
Az emlitett irásban erre is született sok válasz, sok kategória
- a király
- a jó ember
- mezei emos
- kiöregedett expro
- e-peener
de korántsem ez a teljes paletta, bár néhol elmosódhatnak a határok
- a hűséges: itt kezdte vagy itt érte el az eredményeit, itt "szenved" a plebstől, de hiszi és tudja, hogy ezzel a brigáddal fogja seggbe rúgni Bruttalust. Ő nem megy sehova, max. felhúz egy újjabb altot - csak olyat, amivel a guildet segitheti, healer, tank előnyben - s lassan, de biztosan kiég.
- az időhiányos jó munkás ember: ez a legnyomorultabb fajta, képességei alapján alapembere lehetne a legtöbb hc guildnek, nem sértődik meg, nem pofázik feleslegessen, nem is kritizál ( max. magában), tisztában van a classa minden képességével, teljesiti az összes elvárást, felkészül, lelkes minden raid előtt s közben optimista, elhiszi, hogy mindenki olyan mint ő (persze tudja, hogy nem igy van), közben szenved a plebs miatt, szenved, mert nem tud továbblépni, nem tud átigazolni egy olyan csapatba - hc gulid - ahová megérdemelné, mert irl nincs ideje heti 6 raidet tolni, tehát megfelelni az ottani alap követelménynek, igy onnan rövid idő alatt páros lábbal repülne.
Az ilyen sosem adja fel - korlátain belül - új kihivásokat keres, s amig talál addig játszani is fog.

S most jöjjön a plebs, ami azért különbözik, ha kicsit is az emlitett mocsárlakó (tar beast) létformától.
Plebs elsősorban irigy, másodsorban céltalan, elérte a 70. szintet, s meglepetten látta, hogy nem ért véget a játék, hanem teljesen új szinezetet kapott, teljesen más célok és más mechanizmus van, mint eddig volt, azaz nem az xp gyüjtögetése a cél, akár rest bonus vagy rest bonus nélkül.
A plebs - általában - csöves, érthetően nincs pénze, se anyaga, szakmájában egy nulla, a plebs azon tagja a guildnek,aki azt hiszi a guild van érte, s nem forditva.
Aktiv nézelődője a Guild Banknak, ostromlója a bankárnak, officernek, GM nek, hogy neki ez meg ez kell, fejében meg sem fordul, hogy ezeket kifarmolja, majd odaadja a guild, van olyan, aki pénzt is kér.
Zöldben, kékben bóklászik, néha elmegy instába, persze nem a guild tagokkal, esetleg hasonszőrüekkel, az derogál neki, hogy megkérjen pár jobban gearelt tagok, hogy vegyék be 5. nek, ha mégis az insta felénél kilép, mert unja, hogy egy nulla, hogy nem esett ki elsőre ami neki kell vagy mert anyuka/apuka nem engedi tovább játszani( erre visszatérünk még).
Az alap HC instákat is kihagyja, mert ott kudarcok érhetik, ezt pedig nem tűri az egója, nem az ő gearje, skillje kevés, a többiek bénák, ez egyértelmű számára.
Elmegy, ha elmegy Karazhanba, bátortalan, mert felkészületlen, nem is tudja milyen vetitésen van, természetesen a 4-5 órás futam már hosszú neki, főleg úgy, hogy az első 3 boss nem olyat dobott, ami jó, esetleg elviszi más. Állandóan meghal, Nightbane nél nem képes kijönni a tűzből, ha tank rájön, ezt ő nem tudja megcsinálni, ha healer magát sem képes életben tartani nem a többi delikvenst, ha meg dps, még a tankot sem tudja megelőzni dmg ben, mindez együtt, ugy hat a galamblelkére, hogy soha többet nem jön, összegzi:
meghal, nem esik loot, ha esik nem képes jót rollolni, szerepében egy senki,
s azért plebs, mert ezek nem arra ösztökélik, hogy legyen jobb, ne haljon meg, eljöjjön akár 10x is, hogy a 150 badgeből bevásároljon, nem ő inkább nem megy.
Ugyanez akár elmondható a 25 raidekre is, pedig ott könnyebb elvegyülni, egy kicsivel.
De oda egyáltalán nem jön, ott ugyanis a dkp rendszer a plebs legnagyobb ellensége, konstatálja, hogy bizony 0 pontról indul - mint mindenki - s bizony vannak előtte, az megsem fordul a fejében, hogy akiknek több van, nem az rl barátai és azért kapták, vagy a lottón nyerték, hanem megdolgoztak érte, nem jön, mert a rendszer miatt minek jöjjön, hogy más elvigye a lootját, ő azért nem.
Nem jön, mert ott kötelezettségek vannak, kaja, pia, nem árt felgemezni a cuccait sem, nem jön, mert ezekért az alap dolgokért esetleg megkóstólhatja, az általa annyira irigyelt és ezért utált raidelni járó félpro (emos öncsaló).
A plebs legnagyobb része életkorban is meghatározható, ami sajnos nem függetlenithető a játéktól, igy a legjobban azok a (hc) guildek csinálják, akik nem vesznek fel 18 év alatti tagot, ezt azért casulaban is be lehetne vezetni.
Annak ellenére, hogy vannak üditő kivételek -  ritkán is - az életkori sajátosságok mindig megfigyelhetők a plebsnél, legyen szó a hozzállásról, a dolgok komolyságáról, az időbeosztásról, de leginkább az köszön vissza, hogy itt nincs, az, hogy anyuci/apuci majd megveszi nekem ami kell, majd az emlitett szülők megtesznek nekem mindent, hogy imba legyek.
Nem, tisztelt plebs, itt egyedül kell boldogulni, aztán együtt, egymásért, bármennyire játék is, igy van kitalálva, kell, hozzá bizonyos érettség, akarat, céltudatosság, felelőségérzet, ami azért 13-16 évesen lehet, hogy nincs meg, de itt megszerezhető lenne, s még akár jól is jöhet a közeljövőben.
Ha mégsem sikerül, akkor maradtok, kék zöld cuccokban lévő senkik, akik a siráson és az irigységen kivül még a középszint alját sem értétek el a játékban.

Az öncsaló emos félprók vagy eltűrik őket vagy gondolva egy egészségeset, záros határidőn belül megszabadulnak a plebstől, ez is megoldás, annak ellenére, hogy feljebb azt vázoltam, hogy nem tehetnek semmit.

Utószó gyanánt, ha valaki magára ismert, az nem a véletlen műve.

A bejegyzés trackback címe:

https://guar.blog.hu/api/trackback/id/tr61521000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gorro 2008.06.17. 11:55:29

Zseniálisan összeszedted! Sajnos, öncsaló emós félpró (lol) fasz vagyok én is. Valószinűleg jómunkásemberként innen megyünk nyugdíjba. Az önáltatás és önámítás iskolapéldája minden online órám és élek a gyanúperrel, hogy ez nem vezet sehova.

Sas882 · http://raktarbazis.blog.hu/ 2008.06.18. 17:02:47

Amig jól szórakozunk, addig nincs baj.
Vannak bizonyos irl korlátok, ami miatt nem lehet kockulni olyan szinten, hogy félproból pro legyél, ennyi.
Ennek ellenére - bár ez csak játék - csak úgy van értelme, ha komolyan csináljuk.
süti beállítások módosítása